Ekonomi

OECD raporuna göre enflasyon işçileri ikiye katladı

Geçen yılın başından bu yana küresel ekonominin en değerli sorunlarından biri haline gelen yüksek enflasyon, dünya genelinde son aylarda bir miktar yavaşlasa da çalışanlara çifte darbe vuruyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)tarafından yakın zamanda yayınlandı Ücretlerin Vergilendirilmesi 2023 (Ücretlerin Vergilendirilmesi 2023) Rapora göre, artan nominal fiyatların işçileri daha yüksek vergi dilimlerine itmesi ve vergi indirimleri ve nakit yardımları için uygunluklarını azaltması nedeniyle 2022’de emek vergileri arttı. Bu ilk darbe. Nominal ücretler artarken OECD genelindeki yüksek enflasyonun reel olarak ücretlerin düşmesine neden olması işçiye ikinci darbe olarak gösteriliyor.

En çok düşük gelirlileri vurur.

Enflasyon 2022’de 30 yılı aşkın bir süredir en yüksek düzeyine ulaşırken, OECD’nin analizi, efektif vergi oranlarının, üye ülkelerin çoğunda çeşitli gelir düzeylerinde ve hanehalkı kümelerinde arttığını, özellikle düşük gelirli ve çocuklu aileler için önemli bir artış olduğunu gösteriyor.

OECD ülkelerinde vergi sistemlerini enflasyona endekslemeye yönelik farklı yaklaşımlar vardır.

17 OECD ülkesi bireysel gelir vergisi sistemlerini otomatik olarak enflasyona göre ayarlarken, 21 üye ülke bunu gönüllü olarak yapıyor görünmektedir. Sosyal güvenlik katkıları ve nakdi yardımlar sırasıyla 21 ve 19 ülkede otomatik olarak hesaplanmaktadır.

Rapor ayrıca, vergi sistemleri enflasyona göre tam olarak ayarlanmadığında, aktif vergi oranlarındaki artışlara karşı en savunmasız kümenin çocuklu düşük gelirli hane halkları olduğunun altını çiziyor.

Ücretlerin Vergilendirilmesi 2023 raporu, vergi takozu olarak adlandırılan istihdam üzerindeki vergi yükünün ülke içi karşılaştırmasına odaklanır ve gelir düzeyi ile hanehalkı bileşimine göre değişen sekiz farklı kümeye odaklanır.

OECD hesaplamalarına göre, ortalama fiyatlı bekar bir işçi için vergi takozu 2022’de Belçika’da yüzde 53’ten Kolombiya’da yüzde 0’a, OECD ortalaması ise yüzde 34,6’ya yükseldi.

OECD çapında oran 2021’de yüzde 34,6 idi.

  • Türkiye’de ortalama bekar çalışan için vergi takozu 2021’de yüzde 39,9’dan 2022’de 2,7 puan azalarak yüzde 37,2’ye geriledi. 2022’de Türkiye, 38 OECD üyesi ülke arasında vergi takozu en yüksek 18. ülke oldu.

OECD raporu, enflasyonun etkilerinin hafifletilmesinin önemini vurgulamak Ne zaman

İşçinin işverene maliyeti üzerindeki tüm vergi ve sosyal güvenlik kesintileri gibi yasal yüklerin toplam personel maliyetine oranı olarak tanımlanan vergi takozu, diğer bir ifadeyle, fark olarak da ifade edilmektedir. çalışanın işverene yaptığı toplam maliyetin ve aldığı net fiyatın ortasıdır.

OECD raporundaki hesaplamalar, gelir düzeyine göre artan oranlı bir vergi ve sosyal güvenlik uygulamasına kıyasla ortalama fiyat düzeyi üzerinden yapılmaktadır. OECD’ye göre, raporun sonuçları enflasyonun etkilerini hafifletmeye yönelik politikaların değerini vurgulamaktadır.

Ücretleri Vergilendirerek 2023

İlk darbe, artan nominal fiyatlar işçileri daha yüksek vergi dilimlerine ittiği ve vergi indirimleri ve nakit yardımları için uygunluklarını azalttığı için emek vergilerindeki artıştır. OECD genelinde yüksek enflasyonun nominal fiyatları yükseltirken reel olarak fiyatları düşürmesi personele ikinci darbe olarak gösteriliyor. Enflasyon son aylarda tüm dünyada bir miktar yavaşlasa da özellikle geçen yılın başından bu yana küresel ekonominin en değerli sorunlarından biri haline geldi.

Ortalama fiyatlı bekar çalışanlar için vergi takozu:%34,6

Türkiye’de ortalama bekar çalışan için vergi takozu:%37,2

Türkiye’nin OECD üyesi ülkeler arasında ortadaki yeri:18

Bu makale ilk olarak Ekonomim’de yayınlandı.

akcakentajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu